Hálózati kommunikáció leprogramozása, minden variációban

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Hálózati kommunikáció leprogramozása, minden variációban

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Szakmai munka · Vasárnap 19 Máj 2024
Magamhoz képest öles léptekkel igyekeztem minél hamarabb lefejleszteni a ZEUSZ Ultra hálózati kommunikációs részét.
Az alap tesztek sikeresen lezárultak, fizikailag különálló számítógépekkel, helyi hálózaton futtatva.

Itt alapvetően háromféle kommunikációs módról beszélhetünk:
  • peer-to-peer IPv4
  • peer-to-peer IPv6
  • "klasszikus" megközelítéssel, PHP szerver szkriptek hívása.

Először az első kettővel készültem el, viszont ezek tesztelésekor megmutatkozott, hogy interneten keresztül nehezebb ezt tesztelni, mivel az internetszolgáltatók IP címkiosztása hordozhat kihívásokat, több tekintetben is. Ezért végül ezekben az esetekben megelégedtem a helyi hálózati teszteléssel. Technikailag sokkal könnyebb egy PHP alapú kommunikációt letesztelni és próbálgatni, bár ez dedikált szervert, adatbázist stb. igényel. A teszteket egyelőre itt is lokális gépekkel végeztem el, de nemsokára internetes tesztet is végrehajtok majd. A program szempontjából szerencsére ez mindegy, mert ha egyikkel megy, akkor a másikkal sem lehet gond.

Plusz csavarként mindhárom kommunikációs módhoz elérhető a saját titkosítási módszerem, beleértve a kulcsgenerálást is. Így született meg a V0.7-es verzió.

A GPS adatokat szolgáltató, vagy feldolgozó szerepköröket néhány kattintással meg lehet változtatni, a ZEUSZ Ultra tehát tud kliens és szerver is lenni, ami hihetetlenül kényelmes dolog. Márpedig tényleg csak két-három kattintásról van szó.

A dolog külön érdekessége, hogy PHP szkriptek esetén közzé fogom tenni a PHP szkriptek elvárt bemenetét, ill. kimenetét is. Sőt, az is a tervek között van, hogy az elküldött/fogadott adatok formátuma külön konfigurálható legyen. így akár külső szoftverrel is együtt tud majd működni az alkalmazás, ami egy fontos lépés lehet.





KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz