Még mindig egekben a videokártya árak

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Még mindig egekben a videokártya árak

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Hír · Péntek 12 Feb 2021
A videokártyák árainak mesterségesen történő magasan tartása tovább tart. Jellemző, hogy mind az AMD, mind az NVIDIA kártyái érintettek a készlethiányban, bár elsősorban a GeForce kártyák vannak a köztudatban, fókuszban. Van olyan webáruház, ahol lényegében szinte nem is kapható már újabb gyártmányú videokártya.

A napokban nem hivatalosan megkérdeztem egy ismert számítástechnikai kereskedést, hogy mi várható ezügyben. Nem sok jóval bíztattak, nehéz is előre látni a dolgokat.

Azt beszélik, hogy nemsokára a 20-as, Turing szériás videokártyákat ismét elkezdik gyártani, hogy valamelyest legyen választék a kereskedésekben. A 30-as széria viszont az év második felénél hamarabb aligha lesz "normálisan" elérhető.

Én azért úgy gondolom, hogy nem csak a kriptobányászat felelős a készlethiányért, hanem a világjárvány is, hiszen a 20-as kártyaszéria esetében is igen lassan indult annakidején a forgalmazás és ebből biztosan tanultak az érintettek. Erre jött most rá a járvány is.

Bár a fejlemény szomorú, annyi jót azért én látok a dologban, hogy az óriási kereslet miatt rengeteg emberhez fog majd nagy számítási teljesítményhez jutni a videokártyákon keresztül, ami később még éveken keresztül éreztetni fogja a hatását.

Ha valaki mégis szeretne videokártyát venni, de egyébként Ampere architektúrára vágyna, az köztes megoldásként megpróbálhat venni egy GT1030-as kártyát. Ezzel már azért lehet nyugodtan játszani is és kiváló CUDA fejlesztésekhez is, pláne, ha többet állít az ember csatasorba. A másik érv ezen széria mellett, hogy az áruk nem változott, kb. 30ezer forintért megvehetőek! Ellentétben a 16/20/30-as kártyákkal (de még a többi 10-essel is!), melyek ára 2-3x több mint amennyire normál körülmények között be vannak árazva...

Szintén közel változatlan áron kaphatóak Quadro kártyák, így az a furcsa helyezt állt elő, hogy például egy Quadro RTX 4000 ára ugyanannyi, mint egy GeForce RTX 3060-asé. Ha valaki ennyit hajlandó kiadni egy videokártyáért és valóban szüksége is van erős kártyára, akkor egyértelmű, hogy az RTX 4000-t kell választania, hiszen az teljesítményben és tudásban magasan veri a másik kártyát. Ugyanez igaz a többi Quadro kártyára is, jelenleg de facto sokkal olcsóbbak, mint a hasonló teljesítményű GeForce kártyák. Furcsa számomra, hogy erre eddig még senki nem hívta fel az emberek figyelmét.



KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz