Miken dolgozom mostanában?

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Miken dolgozom mostanában?

Webáruház
Közzététel itt Hír · 22 Szeptember 2023
A nyár igen mozgalmasan telt számomra, de nem csak a pihenés tekintetében, hanem a könyvek vonatkozásában is. Egy óriási sprint keretében annyi könyvet készítettem, hogy minden forgalmazónál fel tudjam tölteni a készleteket. Ez nem kis munka, mert mint ismeretes, a könyveim kézműves, egyedi munkák mind: én készítem őket. Örömteli mindig az ilyen munka szükségessége, mert azt jelzi számomra, hogy óriási igény van a kiadványaimra.

Mindezek mellett idén még egy kiadványt szeretnék kiadni. Korábban felmerült az androidos vonal folytatása, ill. a játékprogramos sorozat folytatása. Jelenleg azonban a térinformatikai kutatási vonalon folytatok aktív fejlesztéseket, nem is akármilyenek. A térképmegjelenítő alkalmazásomat ugyanis hálózati tevékenységek ellátására is felkészítem. Ez elsősorban helyadatok továbbítását jelenti az alkalmazás más hálózati példányai felé, másrészt az elosztott renderelés területére is be tudok törni ezzel.

Ennek kapcsán jegyzem meg, hogy a nemrégiben megjelent 'Kliens-szerver programozás tömören' c. kiadványomat aktívan használom én is ehhez a munkához. Ez általában is igaz a kiadványaimra: mindegyiket aktívan használom referenciaként, nagyon eredményesen. Ez az egyik biztos jele annak, hogy az olvasóim minőségi tudást szerezhetnek meg a kiadványaim segítségével. Minden kiadványom olyan, hogy én magam is szívesen és haszonnal forgatom őket a hétköznapokban.


A kiadvány egyebek mellett belengeti, hogy socket programozással tetszőleges kommunikációs protokollt létrehozhatunk. És így is van! Bármilyen adatot el lehet küldeni egy másik számítógép felé. A HTTP és sok más szabvány közmegegyezésen alapuló (na jó, ma már globálisan elfogadott) protokoll, de semmi, tényleg semmi nem akadályozza meg az embert abban, hogy saját maga is kidolgozzon kommunikációs sémákat. Például az, hogy GET kérésekkel csak pár kilobájtnyi adatot szoktak a szerverek feldolgozni, egy önkényesen lefektetett előírás eredménye. Tegnap a tesztkörnyezetemen vígan tudtam 22 megabájtnyi szöveges adatot is küldeni egy gépnek (történetesen response formájában), nem probléma. A win32 API által biztosított alkotói szabadság mindig lenyűgöz.

Apropó tesztkörnyezet. Az elmúlt 1-2 hónapot azzal is töltöttem, hogy minden hálózatképes gépemet összeszervezzem egyetlen otthoni 2,5 GBps-es magánhálózatba. Persze nem szerver farm ez, de pár számítógéppel már igen jól lehet szimulálni valódi hálózati környezetben kivitelezett kommunikációt.

A dolog most ott tart, hogy van egy szerverprogram, ami különböző kéréseket tud fogadni és ezektől függően más-más választ ad. Például visszaküldi a gép néhány paraméterét és a gépben fellelhető CUDA kártyák főbb paramétereit. Egyelőre egy böngésző címsorából indítom a kéréseket a lokális szerver felé, később már böngésző sem kell. Olyan "csacskaságokkal", hogy HTTP protokoll, nem is kell foglalkoznom, egyedi szerkezetben jönnek az adatok. Amennyiben a kérések feldolgozását konfigurálhatóvá tenném, akkor egy általános célú szerver is előállhat a dologból. Pazar, nem?

A dolgot még megfejelhetném azzal, hogy belerakok egy titkosító szolgáltatást. A 'Kibervédelmi tesztalkalmazások programozása' c. kiadványomban megemlítek egy olyan rejtjelező algoritmust, amivel egy szimmetrikus titkosítási módszerhez jutunk (igen, tudom, hogy a rejtjelezés nem egyenlő a titkosítással, de a végeredmény akkor is ugyanaz), ami a gyakorlatban visszafejthetetlen. Akár néhány kilobájtnyi adatba bele lehet rakni hasznos adatokat, amiket így egy az egyben el lehet küldeni egy másik gép felé, anélkül, hogy aggódni kellene amiatt, hogy mi lesz, ha rossz kezekbe kerül. A visszafejtő sablon nélkül ugyanis lehetetlen meghatározni a tényleges adatokat. Én ezt szemantikus-permutációs titkosításnak szoktam nevezni: a visszafejthetetlenséget a lehetséges irdatlan mennyiségű értelmezési lehetőség biztosítja, amit csak permutáció útján lehetne brute force módszerrel csak megpróbálni is, de csak elméletben, mert a gyakorlatban lehetetlen lenne véghezvinni értelmes eredménnyel (szemantikai aspektus).A fentiekből két dolog látható. Egyrészt van mégiscsak előrelépés lehetséges új könyv irányába (pl. 'Kliens-szerver programozás tömören' 2. része), másrészt pedig ez az oka annak, hogy egyelőre még nem jelentettem be új kiadványt.

Amik késik, az nem múlik, így új kiadványok is lesznek előbb-utóbb. Addig is serényen dolgozok, hogy a hazai olvasókat továbbra is izgalmas, hasznos kiadványokkal láthassam el.


Vissza a tartalomhoz