Olvasói felvetés: Hol van a vezérlőpaletta az Android Studio Flamingo-ban?

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Olvasói felvetés: Hol van a vezérlőpaletta az Android Studio Flamingo-ban?

Webáruház
Közzététel itt Hír · 15 Május 2023
A kérdés arra vonatkozott, hogy hol található a legújabb, elérhető Android Studio-ban a felhasználói felület összeállításához használt paletta a vezérlők vizuális szerkesztéséhez, ill. kiválasztásához.

Megmondom őszintén, hogy az Android Studio-t a vonatkozó sorozatom megírása óta nem, vagy csak minimális mértékben használtam. A kedves olvasó nagyon udvariasan elhárította a felajánlott segítségemet, miszerint utánanézek a dolgonak és megírom neki, de valahogyan mégsem hagyott nyugodni a dolog, lévén mindig megoldást nyújtok nemcsak a kiadványokon keresztül, hanem utólagos olvasói megkeresések alkalmával is. Számomra ez fontos dolog, ezért elkezdtem nyomozni.

Szóval este az egyik tesztgépemre feltelepítettem egy Ubuntu Linux-ot és letöltöttem a legfrissebb Android Studio verziót rá.
Maga a telepítés meglepően simánt ment, régebben ez mintha döcögősebb lett volna.A telepítés lépései a kiadványomban leírt módszer szerint végigvihetőek. Mindent az alapbeállításokon hagytam. Gyorsan létrehoztam egy projektet és megnéztem az IDE-t.Ezután elindult az IDE is. Nagyon fontos ezen a ponton, hogy várjuk meg, amíg minden háttérfolyamat lezárul! Ezt az ablak jobb alsó sarkában ellenőrizhetjük. A projekt RES - LAYOUT mappája nekem alapesetben létre sem jött. Alapértelmezetten a .KT kiterjesztésű forráskód nyílt meg, amihez előnézet ugyan készül, sőt agombok is megjelennek, de semmi paletta, vagy hasonló. Ez azért van, mert az Android Studio egy újfajta vizuális szerkesztési eszközt, a Compose-t is támogat már és az így működik.

A klasszikusabb, View alapú GUI tervezés azonban továbbra is elérhető! Ehhez mindössze egy layout XML fájlt kell létrehoznunk a File - New - XML - Layout XML menüpont segítségével. Az így létrehozott fájlt megnyitva már megjelenik a paletta és a klasszikusabb szerkesztési lehetőségek.

Az "Androidos alkalmazásfejlesztés Kotlin nyelven 1. rész" c. kiadványom az Android Studio 3.6.3. verzióját mutatja be, még 2020-ból. A fejlesztőeszközt iszonyatos tempóban fejlesztik, emiatt a változásokat lekövetni kiadványokkal lehetetlen lenne. Éppen ezért igyekeztem ebben és a másik két androidos kiadványban is úgy bemutatni mindent, hogy minél kevésbé kötődjön egy adott verzióhoz, sokkal inkább a dolgok lefolyását, logikáját igyekeztem előtérbe helyezni.

Semmi akadálya sincsen egyébként, hogy a 3.6.3-as verziót használjuk, a https://developer.android.com/studio/archive oldalon elérhető egészen 2017-ig visszamenően minden korábbi Android Studio verzió. Mivel az Android Studio csak egy IDE, azaz egy keret, elvileg az aktuális SDK-t is használhatjuk vele (nem próbáltam).

Mivel egy átfogó frissítés a kiadványon egy új könyvet eredményezne, ez pedig új kiadást, ezért az ilyesmit át kell gondolni. Előreláthatóan egy összevont, mindhárom androidos kiadványomat tartalmazó könyv lehet majd a dologból, ha megvalósul. Hogy mikor, azt még nem látom pontosan, de talán jövő év elején már lehet létjogosultsága. Mivel a téma (joggal) nagyon népszerű, mindenképpen napirenden szeretném tartani.

Addig is mindenkit bátorítok arra, hogy nyugodtan vásárolja meg a jelenleg kapható androidos kiadványaimat is, mert az Android Studio időközbeni frissítései ellenére is jól követhető módon felfedezhető velük az androidos fejlesztés menete és ha ennek ellenére bármilyen kérdés mégis felmerül, nyugodtan jelezze, igyekszem segíteni, akár ilyen blog bejegyzésben is, kivált ha közérdekű a dolog!


Vissza a tartalomhoz