CPU renderelés

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

CPU renderelés

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Szakmai munka · Szerda 12 Ápr 2023
A ZEUSZ alkalmazásom egyik vicces tulajdonsága, hogy a Pegazus renderelő motorját már az alapjaitól CUDA alapokon írtam meg, azaz extrém párhuzamosított renderelés szellemében íródott. Ezt annyira komolyan vettem, hogy CPU alapú változatot el sem készítettem!

Azóta is furdalt azonban a kíváncsiság, hogy CPU-ra átírva milyen sebesség érhető el. Arra még emlékszem, hogy egy korai renderelő motorom nagyjából 1-2 millió poligont tudott másodpervenként kirajzolni, tehát hasonló ereményre számítottam.

Két estét rászántam a dologra és sikerült is tető alá hoznom a programot. A várakozásoknak megfelelően kb. 1 millió háromszög/mp sebességű lett a dolog és ez is csak az alábbi "icipici", kb. két vármegyényi domborzati adat vonatkozásában.



A dolog azért megdöbbentő, mert ez kb. 150-200-szor lassabb a GPU alapú rendereléshez képest. Elképesztő, hogy CUDA-val milyen gyorsulásokat lehet elérni! Pedig szeretném, ha legalább kis területek vonatkozásában elfogadható sebességeket össze lehetne hozni CPU alapon is.

Annyit még megteszek a dolog érdekében, hogy az egyszálú változatot átírom többszálú (8-16 szál) CPU rendereléssé. Milyen szerencse, hogy pont erről a témáról írtam könyvet nemrégiben... Nagy csodára nem számítok, de azért némi (3-5-szörös) gyorsulásra igen.

Ez az egész nem öncélú, ugyanis el szeretném kezdeni a ZEUSZ olyan irányú bővítését, ami lehetővé teszi, hogy renderelő farmok formájában is lehessen használni több számítógépet, de olyanokat is, amelyek nem rendelkeznek CUDA gyorsítású videokártyákkal.



KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz