Írjunk chat programot!

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Írjunk chat programot!

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Hír · Vasárnap 03 Dec 2023
A socket programozás azért is az egyik új kedvencem, mert nagyon látványos és praktikus eredményeket lehet vele elérni, viszonylag kevés programkóddal is.

A múlt héten egyik régi álmom vált valóra: készítettem egy valós idejű csevegő programot, ami két gép közötti közvetlen socket kommunikációval valósít meg chat funkcionalitást. A program megírásához az a 'Kliens-szerver programozás tömören' c. kiadványom 1. és 2. részét használtam fel és mondhatom, nagyon élvezetes eredmény született.

A program egyszerre szerver és kliens is, a konfiguráció pedig pofonegyszerű, csak meg kell adni, hogy gépünk milyen IP címen és porton érhető el. Ezután a program egy másik futási példányával ugyanezeket az adatokat megadva már küldhetünk is üzeneteket a másik programnak. Természetesen fizikailag teljesen különálló gépek esetén is működik a dolog.

A program alap verziójának megírása után jutott eszembe, hogy mindezidáig az IPV4-es szabvány szerint tárgyaltam a socket programozást. Így most elkészült az IPV6-os változat is, ami szerencsére csak kismértékben különbözik az IPV4 változattól. Mindenesetre a socket programozásról alkotott kép így lesz teljes, merthogy ez a program képezi majd az alapját a 'Kliens-szerver programozás tömören' című, immár kiadványsorozatom 3. részének.

Az IPV4-et zárt lokális, például otthoni, vagy céges hálózatokon belül alkalmazhatjuk, az IPV6 inkább arra jó, hogy ha bármilyen más külső géppel szeretnénk kommunikációt megvalósítani.

Ez a chat program azért is nagyon menő, mert semmilyen külső szolgáltató, szerver stb. nem kell hozzá, hanem teljesen privát, diszkrét kommunikációs csatornát meg lehet valósítani vele. Na és persze ismét jóval kevesebb, mint 1000 programsorból letudható az egész.

A kapcsolódó kiadványt 2024 első hónapjaiban tervezem megjelentetni, addig is néhány kép az immár kész példaprogramokról, működés közben.





KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz