Lehet-e Quadro és GeForce kártyát egyszerre használni?

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Lehet-e Quadro és GeForce kártyát egyszerre használni?

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Érdekesség · Hétfő 05 Jún 2023
Windows 7 alatt a Quadro és GeForce kártyák együttes használata nem volt gond, legalábbis a régebbi (Pascal és korábbi) architektúrák esetében. Windows 10 alatt azonban nagyon nem akart működni a dolog, ezért Windows 11 alatt már nem is foglalkoztam vele.

Nemrégiben találtam egy fórum bejegyzést, miszerint az NVidia ugyan nem ajánlja, de GeForce driver-t Quadro kártyák is tudnak használni.

Ezt gyorsan ki is próbáltam a renderelő motorommal és láss csodát, simán ment minden. Quadro P400 és T400 kártyával is ment. Az ugyan elképzelhető, hogy egy-egy speciálisabb CUDA feature esetében nem működik minden megfelelően, de az én felhasználási szcenáriómban nem volt gond. Talán régebben rossz meghajtóval próbálkoztam, már nem emlékszem.

A Quadro kártyákról sokáig terjesztették még szaküzletekben is, hogy nem alkalmasak játékok megjelenítésére, ami szemenszedett hazugság volt, nem is értettem, miért terjesztették. Az elmúlt években örömteli látni például YouTube videókban is ilyen kártyákat, amint játékokkal tesztelik.

A másik eltrejdet tévhit, ami viszont még mindig erősen tartja magát, hogy a Quadro kártyák átcímkézett GeForce-ok. Kézbe véve viszont egy ilyen és egy olyan kártyát, teljesen egyértelmű, hogy nem ugyanaz a felépítésük. Maga a GPU lehet, hogy hasonló alapokon nyugszik, de ez nem 100%-os egyezés. Régebbi Quadro kártyákhoz remek technikai leírásokat is lehetett olvasni az NVidia oldalán, amelyekben részletezik, hogy mely technológiák vannak a Qaudro-kban hardveresen megvalósítva, amelyek a GeForcok-nál hibrid, szoftveres módon működnek. Ezenkívül sokszor más a memória (ECC), nagyobb a valós színmélység, pontosabbak műveleti eredmények, extrém alacsony a fogyasztás, nagyon stabil a működés és megbízható meghajtó támogatás jellemzik ezeket a kártyákat.

A másik dolog, hogy a GeForce-ok nem folyamatos, hosszan tartó üzemre vannak tervezve. A Quadro kártyáknak meg sem kottyan, ha például egy rendere-farm-ban, vagy számítási központban napokig padlógázzal hajtják őket, míg a GeForce-ok előbb-utóbb bedobják a törölközőt.

Teljesítmény tekintetében a Quadro-k nagyjából megfelelnek a hasonló CUDA mag / memória sávszélesség / GPU órajel kombinációjú GeForce-oknak.

Érdemes tehát venni Quadro kártyákat? A válasz elsősorban a pénztárcánktól függ. Otthoni, alkalmi GPGPU feladatokra bőségesen elég a GeForce. Kifejezetten tudományos felhasználásra, vagy kreatív tartalmak üzletszerű előállítására viszont egyértelműen jobban megéri a Quadro.
A Quadro tehát egy teljesen más szintet képvisel, mint a GeForce. Én személy szerint régen a Quadro pártján álltam, de annyira csábító volt, hogy jóval nagyobb nyers teljesítményhez olcsóbban hozzájuthatuk, hogy jelenleg a GeForce dominál az én rig-emben is. A mixelés lehetősége most viszont beindította a fantáziámat...


KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz