Egy korszak véget ér, de a szakmai munka folytatódik

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Egy korszak véget ér, de a szakmai munka folytatódik

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Hír · Kedd 26 Már 2024
Közel 5 évvel ezelőtt egy addig példátlan sikertörténet vette kezdetét: a semmiből felépítve olyan magánkönyvkiadásba fogtam, ami kifejezetten open source, azaz nyílt forrású programkódok közzétételét tűzte ki célul, elsősorban nyomtatott könyvek formájában.

Teljesen ismeretlen addig a pontig sem voltam a hazai szakkönyvpiacon, a külső könyvkiadónak, a BBS-INFO-nak köszönhetően, ahol már évekkel korábban is megjelentek a szakkönyveim. A magánkiadások világa azonban teljesen más tészta, nem is beszélve arról, hogy a kiadványaimat fizikailag én magam is készítettem. Bár mindenki lebeszélni akart róla, én a kezdetektől teljesen bíztam a sikerben és valóban az is lett, a hazai könyvpiac lehetőségeihez mérten.

Kb. 10 évvel ezelőtt ...


Az elmúlt 10 évben összesen kb. 40 kiadványt írtam meg, összesen kb. 50 megjelenési formában / kiadásban. Ez azt hiszem, minden szinten olyan eredmény, amit jó ideig nem fog senki túlszárnyalni. Nagyzolás nélkül állíthatom: történelmet írtam.

Minden kiadványomat úgy írtam meg és készítettem el, ahogyan gyerekkoromban nem léteztek: olcsóak, sokfélék és nagyon gyakorlatiasak lettek. Mindent úgy írtam meg, mintha csak magamnak jegyzetelnék, vagy egy barátomnak mesélnék az adott témáról. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a mai napig én magam is használom a kiadványokat, ha valami nem jut eszembe. Egy-egy kivételtől eltekintve a könyvekben szereplő forráskódok ráadásul teljesen publikusak, sőt ingyenesen elérhetőek, letölthetőek a github-ról. Ráadásul a forráskódok így soha nem kerültek egy fillérbe sem az olvasóknak, lényegében csak a leíró magyarázatok kerültek egy kevés pénzbe a kiadványok formájában. A könyvek utáni bevételek önfinanszírozóvá tudták tenni a szabadidős kutatás-fejlesztési tevékenységeimet is, így az olvasók közvetve segítettek az újabb és újabb témák, kiadványok kidolgozásában, megszületésében, amit a kiadványok prémium tartalmával és nagyon alacsony árával is igyekeztem viszonozni. A cél soha nem a profitmaximalizálás volt, hanem a tudás minél szélesebb körű terjesztése és az érdeklődés felkeltése a modern technológiák iránt. Azt hiszem, ezt megértették az olvasók, legalábbis a sok bíztató és elismerő visszajelzés alapján ezt mondhatom.

Fantasztikus volt ez az utazás, mostanra azonban már nagyon elfáradtam, a kiadványok rendszeres elkészítése fizikailag is megterhelő lett, ami egy gerincsérves ember számára több szempontból is kihívás. Másrészről az utóbbi évek gazdasági, geopolitikai bizonytalanságai érezhetőbbé váltak a mindennapokban is. Egyre inkább úgy éreztem, hogy 42 évesen még több időt kell fordítanom a családomra és több időt kell nyernem a kutatás-fejlesztésre is.

Így született meg a döntés, hogy kivezetem a könyvpiacról az összes, eddig megjelentetett saját kiadású kiadványomat a könyvpiacról és befejezem a vállalkozói tevékenységemet is.

Mi változik, mi lesz a könyvekkel?
- A magánkiadásomban megjelentetett könyveim 1-2 hónapon múlva már nem lesznek elérhetőek egyik könyvesbolt, forgalmazó kínálatában sem.
- A webáruházam befejezte működését.
- Új kiadványok nem fognak megjelenni az eddigi nyomtatott formában, ill. kereskedelmi forgalomban.

Mi NEM változik?
- A feherkrisztian.com weboldal továbbra is működni fog, bővülő tartalmakkal, friss blog bejegyzésekkel.
- A github-on továbbra is elérhetőek maradnak a kiadványaimhoz tartozó letölthető mellékletek.
- A BBS-INFO kiadó által gondozott könyveim továbbra is elérhetőek a könyvesboltokban.

Milyen új dolgokra lehet számítani?
- Folytatom a kutatás-fejlesztési tevékenységemet, ami ezen a weboldalon is követhető marad: térinformatika, számítógépes grafika, CUDA, szerver- és szenzor programozás, kiberbiztonság, ezek lesznek a fő csapásirányok.
- Valamilyen formában a magánkiadású könyveim tartalmát elérhetővé szeretném tenni a weboldalon. Ennek a mikéntje tervezés alatt van, de egyelőre nem ígérek semmit.
- Mivel tekintélyes szakkönyv gyűjteményem van, ezekről jó lenne néha egy-egy rövid elemzést írni, amolyan review formájában. Ez különösen a 30-40 éves számtech könyvek esetében lehetne nagyon izgalmas.
- A kibervédelmi témák mindig is nagyon tetszettek, ezekkel többet szeretnék foglalkozni a blogon is.


... és a mai napon, a saját építésű, 50 TFLOP-os CUDA computing node-ommal.
Videokártya videokártya hátán, CUDA forever...

Összességében tehát nem is olyan vészes ez az egész, de aki még szeretne venni a nyomtatott kiadványaimból, annak sietnie kell, mert már nem sokáig lesznek elérhetőek a boltok kínálatában.

A magam részéről minden kedves Olvasómnak köszönöm az eddigi támogatást és a sok bíztatást, azt, hogy elkísértek ezen a nem is olyan rövidke, de mindenképpen kiadványokban gazdag úton és bízom benne, hogy a későbbiekben is megtisztelnek majd a figyelmükkel.

Fehér Krisztián


KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz