Ingyenesen elérhetővé teszem a fejlesztőeszközömet!

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Ingyenesen elérhetővé teszem a fejlesztőeszközömet!

Fehér Krisztián honlapja
Közzététel itt Hír · Csütörtök 23 Nov 2023
A Felületépítő neve ismerősen csenghet a 'Windows keményvonalas programozása' c. könyvem olvasóinak. A könyv végén említést teszek erről a segédprogramomról, ami egy komplett fejlesztőeszköz-csomag. Fő eleme egy olyan program, ami a Delphi-hez hasonló, egyszerű ablaktervezést tesz lehetővé. A különlegessége viszont, hogy win32API-hoz készítettem. Féltucat segédprogram is készült hozzá, melyeket magával a Felületépítővel készítettem el.

A program története valamikor 2006 előttre nyúlik vissza. Még egyetemista voltam, amikor a RapidQ Basic nevű, nagyon aranyos programozási nyelvhez készítettem egy komoly kódgenerátort. Ez volt a Felületépítő ősatyja, a RapidQ Builder. A program tudta használni a RapidQ Basic fordítóját is. Nagyon menő volt, bár rajtam kívül senki nem tudott róla. A RapidQ Basic fejlesztése annakidején lényegében megszűnt, így értelmetlenné vált a RapidQ Builder.

Közben elkezdtem ismerkedni a win32 API-val is és a rengeteg gépelés automatizálásának az igénye szülte meg azt a projektemet, aminek a keretében az egész fejlesztőeszközt átírtam C-be. Húzós meló volt, másfél-két évig eltartott, de sikerült. A program neve akkor XBuilder volt. Annakidején a Bloodshed Dev C++ segítségével lehetett a generált kódot lefordítani, többé-kevésbé egyszerűen.

Kb. 2008-ra elkészültek segédprogramok hozzá, mint például egy menü erőforrás generátor, egy ikonszerkesztő stb. Ezután egy darabig nem történt semmi, mígnem az új Windows verziók elkezdték nem szeretni a 2008-as lefordított exe fájlt.

2016-ban végül frissítettem és felújítottam annyira a forráskódot, hogy leforduljon hiba nélkül. Ekkor neveztem át Felületépítő-re. Lényegében azóta is ezt a változatot használom.

Időközben már rengeteg programozással kapcsolatos könyvem segédprogramjának az elkészítéséhez is használtam. Egyes kiadványaim példaprogramjai elején szerepel megjegyzésben a 'Created by XBuilder' sor. Na, azoknak a programoknak is az alapjai a Felületépítő segítségével készültek el. Aztán 1-2 éve merült fel először az ötlete annak, hogy ezt a segédprogramot, pontosabban programcsomagot közzétegyem és egy kiadványt is kiadjak hozzá, amolyan kézikönyvként.

Miért lehet erre igény? Sokakat érdekel a win32api programozása, de a rengeteg kód, amit meg kell írni az ablakokhoz, vezérlőkhöz stb. sokakat el is rémíthet. A Felületépítő ezt a terhet veszi le véglegesen a programozó válláról. A kódgenerálás 1 másodperc alatt végbemegy, minden szupergyors. Az ablakokhoz tartozó eseménykezelőket is legenerálja, nagyon ügyes. Elsősorban a GUI kialakításának az első fázisát képes sokszorosára felgyorsítani. Még akkor is megéri használni, ha a leendő alkalmazás programozását végül már más fejlesztőeszközzel akarja az ember végezni. A favágó munkát megcsinálja, a programozónak lehetőséget ad arra, hogy a kreatívabb részekre fókuszálhasson. A mesterséges intelligenciák korában ez nem is olyan rossz teljesítmény...

A mostani felújítás során először a forráskódot kell rendbe rakni, mert a Visual Studio elsírta magát, amikor több mint 7 év után megkínáltam a programkódjaimmal ehhez. Kb. a 6. nekifutásra sikerült megtalálnom az utat, amin sikeresen lebonyolíthatom ezt. Eredetileg Unicode támogatással készült a forráskód. Először egy ANSI változatot fogok elkészíteni, később pedig talán egy Unicode változatot is. Gyakorlati jelentőségi nincsen a dolognak.

Összesen 9600 programsorról van szó a főprogram esetén és kb. 3000 sort tesznek ki a segédprogramok forráskódjai. Tegnap éjjel jutott el a dolog oda, hogy most már stabilan képes elmenteni és visszatölteni a projekteket, szépen generál kódot a program. Még azonban van munka vele.


Saját készítésű fejlesztőeszköz, felújítás alatt...

Régebben gyakran meséltem erről a projektemről másoknak és szinte senki nem hitte el. Pedig itt van, tessék. Nagyon büszke vagyok erre a munkámra. Ez a pár száz kilobájtos (első változata kb. 100-150KB volt csupán) kis program el képes érni a profi fejlesztőeszközök színvonalát. Szinte hihetetlen, de a generált kód Windows 98-ig visszafelé is teljesen kompatibilis. Manapság az ilyesmi már nem megszokott sajnos. (A lefordítás már más tészta, de az amúgy is harmadik fele dolog itt.)  Ez egy olyan segédeszköz, ami az embert a fél életén át el tudja kísérni. Engem már közel 20 éve kísér és még mindig tudom használni, ami nem semmi...

A kész programcsomagot előreláthatóan a github-on fogom közzétenni és egy rövidebb lélegzetvételű kiadványt is szentelni fogok a programnak. A kiadvány vagy ingyenes lesz és elektronikus formátumú, vagy nagyon olcsó, kb. 1000 forint körüli árú, akkor viszont nyomtatva is kiadom.

A segédprogramok forráskódjai annyira hasznosak lehetnek, hogy elképzelhető: erről szintén kiadványt fogok megjelentetni. Mindez már persze a jövő évre tolódik majd.


KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
KAPCSOLAT

E-mail:
feher.konyvek@gmail.com
Vissza a tartalomhoz