Térképrenderelés RTX 3060 kártyával

Fehér Krisztián weboldala
Fehér Krisztián weboldala
Tartalomhoz ugrás

Térképrenderelés RTX 3060 kártyával

Webáruház
Közzététel itt Szakmai munka · 14 Június 2022
A múltkorában adtam hírt arról, hogy egy RTX 3060-as kártyával bővült a renderelő farmom. Nyomban el is kezdtem a felkészülést a kipróbálására. Az eredmények impresszívek, bár én egy kicsit nagyobb sebességre számítottam már első nekifutásra is.

A kártyát külön is, de egy 1650 SUPER kártyával tandemben is kipróbáltam téképadatokon. Egy 1,2 millió négyzetkilométeres területet rendereltem, ami magában foglalja a teljes Kárpát-medencét is. Összesen 360 millió háromszög  feldolgozását jelentette ez.

6 képkocka/másodperces valós idejű renderelést sikerült elérni, ami bőven átlépi a 2 milliárd háromszög / másodperc értéket. Én ezen a pontos 3-4 milliárd / másodperces értékeket vártam, de valószínűleg még csavarni lehetne például a CUDA kernelek konfigurációján is. Mindenestre elégedett vagyok, hiszen egy gépben így közel 16GB VRAM áll rendelkezésre.

Érdekes volt látni, hogy az adatok előfeldolgozása is rengeteg helyet igényel. A 32GB RAM-mal rendelkező munkaállomásom memóriája pikk-pakk betelt, 31GB-ra ment fel a kihasználtság. Itt is lehetne még mit optimalizálni...Amin viszont sikerült optimalizálni, az a fényárnyalás, a hegységek árnyalása már régóta nem volt rendesen befejezve (lásd fenti képet is), de most ezen is tudtam csiszolni. Így végül nagyon szép, most már tényleg fotorealisztikus képeket tudok előállítani.Igyekszem hamarosan a github-ra is kirakni egy kipróbálható demo-t, előfeldolgozott adatokkal, hogy minden érdeklődő kipróbálhassa, milyen izgalmas ilyen adatokat megjeleníteni egy gamepad segítségével.


Vissza a tartalomhoz